Головна » Архів матеріалів

Кресало

Категорія: Бушкрафт | Автор: GolAM | 31.01.2019

Креса́ло — пристосування для отримання відкритого вогню. Мало широке поширення до кінця XVIII — початку XIX ст., коли було винайдено сірники. На сьогодні користується популярністю серед туристів. Найпростіше кресало складається з власне кресала (як правило — напилка з дуже дрібної насічкою), «кременю» (зазвичай — мінерал, діоксид кремнію SiO2) і трута. Сніп іскор, які отримують від удару кременю по кресалу, запалює трут, в подальшому тліючий трут роздувається, а при хорошій якості трута — негайно спалахує полум'я.


Кресало (також «різало» і «тесало» — від «кресати», «кромсати», тобто «різати») являє собою смужку загартованої сталі. При ударі об кремінь з металу кресала виколюють (вирізаються) дуже дрібні стружки, і так як при різанні матеріалу розвиваються значні локальні температури (900—1100 ° C), то ... Читати далі »


Мисливська кухня

Категорія: Полювання | Автор: GolAM | 31.01.2019

Найбільш поширений мисливський трофей – заєць. Способи його приготування для споживання різноманітні.

 

Шпигованний заєць

З убитого взимку зайця знімають шкіру, потрошать, розрубують на порції і вимочують в оцтовому маринаді (склянка столового оцту на літр води). Спинну частину і окіст шпигують салом і смажать, додавши 2 склянки сметани, столову ложку борошна, З столові ложки вершкового масла, 2 моркви, 2 цибулини. Можна смажити з нашаткованою капустою, вливши на деко сік, що утворився при смаженні м’яса. Приємний аромат м’ясу зайця надає також попереднє кип’ятіння протягом 5-10 хвилин. Однак при цьому трохи втрачаються корисні ... Читати далі »


Осмол / Fatwood

Категорія: Бушкрафт | Автор: GolAM | 30.01.2019

Осмол — весьма ценный природный ресурс, существенно увеличивающий шансы на благополучное разведение костра во влажных, ветреных и холодных условиях. 

 

Осмол — наше исконное название природного ресурса, упоминаемого в англоязычных источниках как «Fatwood». Дословный перевод «жирное дерево» в этом конкретном случае не так глуп и далёк от истины, как это может показаться на первый взгляд, т.к. осмол — это ни что иное как сухая древесина, дополнительно пропитанная смолами.

 

Не так давно в среде бушкрафтеров и разного рода «выживальщиков» осмол пережил новый виток интереса как, едва ли, не универсаль ... Читати далі »


Кулінарні рецепти кухні на природі

Категорія: Бушкрафт | Автор: GolAM | 29.01.2019

Печена картопля з сальцем

Інгредієнти для приготування:

    картопля -8 шт.
    сало -100 г
    сіль, перець, розмарин -за смаком

Як приготувати

    Картоплю помити. Якщо берете молоду картоплю, то чистити не обов’язково. Якщо стару, то краще почистити. Порізати її кружечками товщиною 1 см. Натерти сіллю, перцем та розмарином.
    Сало порізати пластинками розміром з кружечки картоплі. Насадити на шампур, чергуючи, картоплю та сало. Пекти над вугіллям 20 хв. ... Читати далі »


Трут як матеріал для добування вогню, виготовлення труту в домашніх умовах

Категорія: Бушкрафт | Автор: GolAM | 25.01.2019

Обов'язкові умови для швидкого і успішного забезпечення себе вогнем в аварійній ситуації, це наявність в достатній кількості труту, розпалу і палива. Причому трут є першою і найважливішою складовою з цього списку.
Трут - це будь-який матеріал, здатний до негайного займання або тління при попаданні на нього іскор. Особливо актуально застосування труту при видобутку вогню за допомогою кресала і лінзи під сонцем. Або за допомогою тертя. Як трут, здавна застосовувалися:

- Виварена в розчині деревної золи внутрішня частина березового гриба-трутовика.
- Висушений мох.
- Волокна льону та бавовни.
- Інше.

Крім того в якості труту можна використовувати:

- Стружки березової кори, бер ... Читати далі »


« 1 2 3 4 ... 111 112 »