Головне меню
Аїр болотний

Аїр болотний - багаторічна рослина з латинською назвою «Acorus calamus», що виростає, як видно з його назви, поблизу водойм - на болотах, в низинах, по берегах річок і озер. Трава аїр болотний росте в європейській частині СНД, на Далекому Сході і в Сибіру.

 

Корінь аїру болотного: застосування та склад

Найцінніша частина цієї лікарської рослини - товстий і повзучий губчастий корінь аїру болотного. Саме його використовують для приготування безлічі лікарських засобів з незапам'ятних часів. Застосування кореня аїру болотного для лікування печінки і нирок було відомо ще давньоіндійським, арабським та китайським лікарям. Авіценна рекомендував використовувати його цілющі властивості при різних захворюваннях очей.

А ось середньовічні лікарі знайшли застосування аїру болотного як бактерицидний засіб - порошком з сухого кореня посипали виразки і рани, жували і приймали всередину при епідеміях, їм рятувалися від зараження грипом, холерою і тифом.

Хімічний склад аїру болотного вельми складний. Комбінація корисних речовин містить ефірні масла, різні органічні кислоти, фітонциди, алкалоїди, крохмаль, танін, альдегіди, смоли, мінерали та солі, а також дубильні речовини.


Аїр болотний лікування

Лікарська сировина з аїру готується дуже просто. В кінці літа рослину збирають, кореневища ретельно промивають і ріжуть на частини, не зрізуючи при цьому верхній корковий шар. Потім отримані заготовки сушать в темному сухому місці. Висушені корені можна скласти в банку або полотняний мішок.

Полоскання відваром кореня аїру болотного застосовують при зубному болю, тонзилітах, сухому кашлі, різних запаленнях слизових оболонок або дихальних шляхів. Як проводити лікування аїром болотним від кашлю? Для цього суха сировина заварюється окропом, як чай, розбавляється водою і використовується для полоскань. А ось використання спиртової настоянки аїру болотного лікує захворювання внутрішніх органів, виразкову хворобу, ожиріння печінки, гастрити і холецистити.

Як приготувати настоянку аїру болотного? Для цього беруть сухе подрібнене кореневище, заливають спиртом у співвідношенні 1: 5 і настоюють протягом 5 днів в темному прохолодному місці. Настій аїру вживають по 1 чайній ложці 3 рази на день перед їжею.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
31.07.2019, 09:52
Дерев'яна ложка своїми руками
25.01.2019, 12:18
Трут як матеріал для добування вогню, виготовлення труту в домашніх умовах
20.03.2018, 16:17
Кращі рецепти похідного чаю
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar