MENU

14:48
ЧОРНИЦЯ ЗВИЧАЙНА (АФИНИ)

Дрібний багаторічний гіллястий кущик 15—50 см заввишки. Стебла й гілки з гострими гранями. Яйцевидні листки шкірясті, з обох боків світло-зелені, зісподу —з сітчастими жилками, з країв — дрібнопилчасті. Квітки зібрані в небагатоквіткові китиці. Віночок з чотирма зубчиками дзвоникуватий, білий або блідо-рожевий.
Плід — соковита чорна ягода, яка достигає в липні — серпні. Цвіте чорниця у травні — червні. У хвойних лісах, на лісосіках, у зеленовільхозих заростях і на полонинах, у великій кількості —в Карпатах, у Розточчі-Опіллі, на Поліссі, зрідка в північній частині лісостепових районів. Листки —під час цвітіння; ягоди — цілком стиглі, сушать їх у звичайних печах або в плодових сушарнях. Ягоди чорниці, багаті на дубильні речовини, в поєднанні з пектинами, блакитним антоціаном, вітамінами С і каротином та органічними кислотами — цитриновою, яблучною, янтарною, молочною, щавлевою, які діють антиспастично, в'яжуче і дещо сечогінно, використовують при лікуванні багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту. Діють вони як в'яжучий засіб при проносах, допомагають при нестравності шлунка (диспепсії), болях у шлунку та кишках при гастритах з недостатністю шлункового соку, при гострих і хронічних ентероколітах у дітей, при дизентерії. Відвар ягід вбиває бактерії черевного тифу. Ягоди чорниці припиняють кишкові кровотечі. В суміші з суницями лісовими дуже ефективні при подагрі, ревматизмі та інших хворобах, бо лікують запори, регулюють перистальтику кишок та нормалізують шлунково-кишкові функції; сушені ягоди допомагають при проносах і недокрів'ї (вітаміни С, В(, В2, РР, дубильні речовини).


В листках чорниці містяться гіркі глікозиди ериколін і арбутин, пірогалові та пірокатехінові дубильні речовини, церил-алкоголь, тритерпеналкоголь, смолисті кислоти, антоціанові глікозиди неомиртилін і миртилін, які під назвою речовини гліко-кініну зменшують у хворих на цукровий діабет кількість цукру в крові та лікують функцію підшлункової залози (проте ужиті тривалий час можуть зумовити небезпечне отруєння гідрохіноном, похідним арбутину).


Застосовують у вигляді чаю. На 1 л води беруть 60 г листків чорниці, настоюють 12 годин, варять 5 хвилин, напарюють 1 годину і п'ють по 3/4 склянки 5 разів на день через півгодини після їди. При проносах 1 повну чайну ложку суміші листків чорниці, кгід чорниці, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1,5 : 1,5 : 2 : 5 настоюють 6 годин у склянці холодної води, варять 5 хвилин і випивають ковтками протягом дня. Або беруть 1 чайну ложку суміші ягід чорниці, квіток ро-машки, трави ісландського моху і кореневища перстачу прямостоячого в співвідношенні 2,5 : 2,5 : 1,5 : 1,5, настоюють 6 годин в 1 склянці води і вживають так само. Або ж 1 столову ложку суміші ягід чорниці, листків подорожника, кореневища гірчака зміїного, трави ісландського моху, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1,5: 1,5 : 1,5 : 1 : 1 : 1 варять 5 хвилин в 1 склянці води і випивають за кілька прийомів протягом дня. З суміші (порівну) листків чорниці, листків холодної м'яти, листків кропиви доводомної, листків горіха волоського, квіток ромашки і кореня перстачу прямостоячого беруть 1 столову ложку на одну склянку окропу, настоюють 10 хвилин, випивають 2—3 склянки на день. При проносах слід дотримувати належної дієти.


При глистах застосовують суміш (порівну) по 50 г ягід чорниці, кореня оману високого, квіток пижма звичайного (в порошку) вранці (натщесерце), два рази по півдози, через 2 години.


З відвару листків (60 г листків в 1 л води) роблять клізми при гемороїдальних кровотечах, з трохи обварених свіжих ягід чорниці роблять щоденно компреси, товстим шаром, на уражені екземою місця.


Сирим соком з листків лікують цинготні ясна, лишаї, кропив'янку; змішаним з водою полощуть рот, горло.


Схожі матеріали:

 

Категорія: Медицина | Переглядів: 829 | Додав: GolAM | Теги: афини, їстівні рослини, медицина, лікування, лікарські рослини, чорниця, корисні рослини, лікарські трави | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar