Головне меню
Глід

Глід (лат. Crataégus) - невелике колюче дерево родини розоцвітих з округлими плодами. Рослина поширена в помірних районах північної півкулі, в основному, в Євразії та Північній Америці. Для лікувальних цілей зазвичай використовують «криваво-червоний» сорт глоду.

 

Склад і корисні властивості

У приготуванні лікарських засобів в якості основної сировини використовують зрілі плоди. До складу глоду входять незамінні органічні кислоти, в тому числі велика кількість аскорбінової кислоти, біофлавоноїди, пектин, сапонін, каротин і фруктозу, крохмаль. Плоди містять надзвичайно велику кількість - до 30% природного жирної олії.

Глід - це незамінний помічник у профілактиці серцево-судинних захворювань, є відмінним кардиотонічним засобом. Надає антиаритмічну і спазмолітичну дію на серцевий м'яз, покращує коронарний і мозковий кровообіг, вгамовує серцебиття, знижуючи частоту серцевих скорочень. Препарати, приготовлені на основі плодів глоду, призначають при тахікардії, миготливої ​​тахіаритмії, атеросклерозі, безсонні і підвищеній збудливості нервової системи.

Крім захворювань серцево-судинної системи, корисні властивості глоду часто застосовують для профілактики ендокринних порушень, наприклад, тиреотоксикозу. Для полегшення клімактеричного синдрому, наслідків стресу, швидкої стомлюваності, різних нервових розладів. Препарати з глоду істотно знижують кількість холестерину в крові, сприяють збільшенню вмісту лецитину, нормалізують згортання крові і мають позитивну загальнозміцнюючу дію на організм в цілому.

 

Застосування в медицині

З плодів глоду виготовляють безліч найрізноманітніших лікарських форм - це всілякі настоянки, відвари, порошки, екстракти для внутрішнього вживання, масла, льодяники, чаї та сухі збори для заварювання.

Спиртова настоянка застосовується для профілактики серцево-судинних захворювань, достатньо приймати по 20 крапель 3 рази на день до їди.

Можна самостійно приготувати відвар глоду, для цього: 20 грамів сухих плодів заварюються склянкою окропу, настоюють протягом години. Проціджений відвар повністю готовий до вживання.

 
 
Енергетична цінність та вітаміни глоду:
         
Зміст в 100 г продукту Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, ккал
глід 0,00 0,00 14,00 52,50
Зміст в 100 г продукту А, мг В1, мг В2, мг РР, мг С, мг Каротин, мг
глід 2,30 0,00 0,00 0,00 90,00 14,00
 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
31.07.2019, 09:52
Дерев'яна ложка своїми руками
25.01.2019, 12:18
Трут як матеріал для добування вогню, виготовлення труту в домашніх умовах
20.03.2018, 16:17
Кращі рецепти похідного чаю
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar