MENU

21:10
Кава з коренів кульбаби. Рецепти страв з кульбаби

Корінь кульбаби включає в себе масу корисних інгредієнтів, які надають сприятливий вплив на здоров'я. Його використовують для приготування цілющих напоїв. Кава з кульбаби користується особливою популярністю. Вона відрізняється приємними смаковими властивостями, але не містить в своєму складі кофеїн.

Чим корисна кава з кульбаби

Користь і шкода кави з коріння кульбаби зумовлені багатим складом. Вона  користується попитом серед жінок, що стежать за своїм здоров'ям і фігурою. Речовини, що входять до складу кореня кульбаби, надають шкірі еластичність і молодість. Вони успішно справляються з запорами і запальними процесами в органах травної системи.

Кульбаба очолює список трав'янистих багаторічних рослин. У народній медицині застосовують не тільки квітки, але і коріння. У них містяться такі корисні елементи:

  •     флавоноїди;
  •     залізо;
  •     стерини;
  •     калій;
  •     білкові речовини;
  •     нікотинова кислота;
  •     органічні кислоти;
  •     вітаміни P, C і B2.


Коріння рослини провокують виділення жовчі і стимулюють секрецію шлункового соку. Завдяки багатому вмісту заліза вони допомагають усунути симптоми залізодефіцитної анемії. Не менша ефективність спостерігається при боротьбі з гіпертонією і безсонням. При регулярному вживанні напій здатний очистити клітини печінки і жовчного міхура від токсичних речовин.


Переваги у застосуванні

Головна відмінна риса кавового напою - відсутність кофеїну в складі. Вона має жовчогінні та сечогінні властивості, не надаючи токсичного впливу на організм. Нарівні з відваром розторопші напій успішно справляється із захворюваннями печінки. Його нерідко застосовують для профілактики ішемічної хвороби і атеросклерозу. Крім того, кава з коренів кульбаби славиться протизапальними властивостями, що дозволяє використовувати її в боротьбі з певними недугами. На відміну від звичайної кави, напій з кульбаби надає заспокійливу дію на організм.

З чого роблять кульбабову каву

Каву з кульбаби виготовляють з коренів рослини. Їх попередньо подрібнюють і обсмажують. Перед заварюванням коріння подрібнюють за допомогою блендера або кавомолки.


З чим поєднується кава з кульбаби

Користь і шкода кави з кульбаби можуть варіюватися в залежності від того, що додавати в напій для поліпшення смакових якостей. Найчастіше лікувальний засіб збагачують за допомогою:

  •     меду;
  •     вершків;
  •     шипшини;
  •     кориці.


Прихильники здорового способу життя надають каві солодкість за допомогою топінамбура.


Як заготовити сировину для кави з коріння кульбаби

Сировину для приготування кави з кульбаби заготовляють заздалегідь. Збір здійснюють, починаючи з кінця квітня. У рідкісних випадках допускається збір на початку осені. Процес заготівлі сировини виконують за таким алгоритмом:

Суху ємність з підготовленим корінням ставимо на вогонь і добре їх обсмажуємо. У процесі смаження коріння кульбаби треба постійно помішувати, щоб вони не прикипіли до посуду і не пригоріли. Посуд потім буде важко відмити, а пригорілі коріння додадуть готовому напою гіркуватий смак. Коли з коренів кульбаби віддалиться надмірна волога, вони перестануть шипіти, з'явиться смачний аромат і вони набудуть темно-коричневого кольору - процес прожарювання можна вважати завершеним.

Підготовлені коріння кульбаби поміщаємо в холодну воду і доводимо її до кипіння. Після початку кипіння коріння, до цього плаваючі на поверхні, опускаються на дно, а сам напій набуває коричневого (кавового) кольору. Знімаємо з вогню і даємо приготовленому напою настоятися 4-5 хвилин. Все - кава з коренів кульбаби готова. Смак специфічний, злегка солодкуватий, більше нагадує кавовий напій з цикорію.

Підвищити поживну цінність коренів кульбаби допоможуть жолуді. Вони містять у собі кверцетин, який відрізняється антиоксидантними і діуретичними властивостями. Жолуді збирають в період з кінця вересня до початку жовтня. Необхідно віддавати перевагу твердим плодам коричневого або зеленуватого кольору. На стиглість плодів вказує легке відділення від гілок. Жолуді, податливі до натиснень, використовувати в їжу не можна, так як вони червиві. Заготівлю плодів для ліків з кульбаби виконують за наступним принципом:

  •      Жолуді заливають чистою водою на 20-30 хвилин. Плоди, які спливли на поверхню води, викидають.
  •     На пательню викладають жолуді тонким шаром, а потім ставлять у духовку на 5 хвилин. Температура повинна бути маленькою.
  •     Готові і остиглі плоди очищають, після чого подрібнюють за допомогою м'ясорубки.
  •     Отриману суміш повторно сушать в духовці.
  •     Сировину укладають в паперові мішечки або скляні банки.


Кава з жолудів і кореня кульбаби рекомендована для прийому людям, схильним до тромбозів і які мають знижений імунітет. Для жінок його користь полягає у високому вмісті фолієвої кислоти. Лікарський засіб також покращує показники крові та усуває сухий кашель. До не менш важливих переваг відносять його гіпоалергенність.

 

Як приготувати каву з коренів кульбаби

Готувати каву з коренів кульбаби так само легко, як натуральний кавовий напій. На 1 ст. гарячої води буде потрібно 1 ч. л. попередньо обробленої сировини. Перед приготуванням коріння необхідно перевірити на предмет цілісності. Після очищення від землі їх необхідно висушити. Сушку здійснюють в добре провітрюваному приміщенні або під сонцем. Про те, що коріння повністю висохли, свідчить припинення виділення молочного соку. При смаженні олію не використовують.

Фахівці рекомендують перемелювати коріння до дрібного помелу. Для зберігання підготовленої сировини краще використовувати дерев'яну або скляну ємність. Також можна розфасувати порошок по бавовняним мішечках. Загальний термін зберігання коренів кульбаби в подрібненому вигляді становить 1 рік.


Як зробити звичайну каву з кульбаби

Рецепт класичної кави з кульбаб не вимагає особливих знань і умінь. Все, що потрібно - попередньо подбати про заготівлю сировини. Схема приготування напою наступна:

  •     1 ч. л. подрібнених коренів засипають в стакан і заливають гарячою водою.
  •     Через 5 хвилин напій проціджують.
  •     Для збагачення смакових якостей в каву додають будь-який підсолоджувач.


Рецепт кави з коріння кульбаби з корицею

Кориця допомагає зробити смак кави з коріння кульбаби більш терпким. Вона покращує процес кровообігу і надає антисептичну дію на організм. Бажано віддати перевагу цейлонському сорту. Каву готують за наступним алгоритмом:

  •     Суху суміш коренів кульбаби засипають в чашку і заливають водою.
  •    Через 3-5 хвилин напій проціджують.  У готовий напій додають корицю. На 1 ч. л. подрібнених коренів кульбаби потрібно ½ ч. л. кориці.


Рецепт кави з кульбаби з медом

Мед вважається найвдалішою альтернативою цукру. Він містить масу корисних речовин, які надають сприятливий вплив на імунну систему. Медики рекомендують пити каву з його додаванням в сезон застуд. Це допоможе уникнути зараження вірусами.

Обмеження і протипоказання

Незважаючи на масу корисних властивостей, коріння кульбаби слід використовувати з обережністю. Особливу пильність слід проявити людям, які приймають лікарські препарати. Речовини, що входять до складу коренів кульбаби, мають здатність змінювати властивості деяких медикаментів. Збір рослини рекомендується здійснювати в екологічно чистих районах. Це виключає ймовірність того, що в рослині накопичувалися токсини. Фахівці не радять вживати каву з коренів кульбаби при наявності таких захворювань:

  •     цукровий діабет;
  •     знижена здатність згущуватися крові;
  •     алергічна реакція на кульбабу.


Після вживання лікарського засобу бажано звернути увагу на реакцію організму. Розлад травлення і печія вважаються нормальними явищами. Такі симптоми повинні з часом зникнути. Поява шкірних висипань та свербежу вказує на індивідуальну непереносимість напою. У цьому випадку від нього краще відмовитися.


Кулінарні рецепти страв з кульбаби


Салат з листя кульбаби

Листя промити і протримати в підсоленій воді (20 г солі на 1 літр води) півгодини. Подрібнити. Посолити. Можна змішати з кропивою, з сниттю. Якщо є можливість додати петрушку, кріп, салат, зелену цибулю, часник, варену картоплю, солоний або свіжий огірок, редиску тощо. Заправити олією або сметаною, майонезом або оцтом, перцем. Перемішати.


Салат з кульбаби і кропиви

Листя кульбаби 300 г + листя кропиви 300 г + розсіл квашеної капусти 1 ст. ложка + журавлинний сік 1 cт. ложка + соняшникову олію 1 ст. ложка. Подрібнити листя кульбаби і кропиви. Додати ложку журавлинного соку або кислого яблучного. Потім ложку розсолу квашеної капусти. Потім соняшникову олію.


Салат з кульбаби і щавлю

1-й варіант: 2 ст. ложки листя кульбаби + 10 квіток кульбаби + 50 г листя щавлю + 2 зубчики часнику + 1 морквина + 2 горіхи + сметана або майонез. Нарізати молоде листя. Додати товчений часник із сіллю. Натерти моркву. Подрібнити горіхи. Нарізати листя щавлю. Все перемішати. Заправити сметаною. Квітки кульбаби розкришити на окремі пелюстки і засипати ними салат. Дати трохи настоятися.

2-й варіант: листя кульбаби 300 г + листя щавлю 300 г + мед 1 ст. ложка + соняшникову олію 1 ст. ложка. Подрібнити листя щавлю і кульбаби. Додати ложку меду. Потім додати соняшникову олію. Можна додати листя салату.


Салат з квіток кульбаби

Подрібнити 100 г квіток і посипати подрібненими лісовими горіхами (10 г).


Салат з кульбаби з яйцем

Листя кульбаби 300 г + яйця 3 шт. + Часник 2 зубчики + сметана + сіль. Подрібнити промиті молоде листя кульбаби. Додати рубані варені яйця. Подрібнити часник. Додати сметану і сіль.
 

Салат з листя кульбаби зі сметаною

75 г листя кульбаби + 10 г сметани + 3 г лимонногo соку + 5 г тepтoгo хрону + 1/4 яйця + сіль. Подрібнити підготовлені молоді листя кульбаби. Додати тертий хрін, сметану, лимонний сік. Посолити. Перемішати. Посипати дрібно різаними вареними яйцями.


Салат зі свіжих огірків з листям кульбаби

75 г свіжих огірків + 10 г листя кульбаби + 20 г сметани + 5 г зеленої цибулі + сіль. Подрібнити листя кульбаби і зелену цибулю. Посолити. Перемішати. Зверху укласти половинки свіжих огірків, потім зелену масу. Полити сметаною.


Варення з кульбаби

Промити 200 квіток кульбаби. Укласти в емальований посуд. Додати дрібно натертий лимон і 2 листки вишні. Залити 0,5 літри окропу. Варити під кришкою, на слабкому вогні, 10 хвилин. Дати настоятися протягом доби. Процідити. Віджати макуху. Відвар нагріти і додати 750 г цукру. Варити до консистенції рідкого меду.


Варення з кульбаби

Кульбаба (квіти) - 360 шт. + 2 склянки холодної води + 7 склянок цукру. Ретельно промити, приблизно, 360 квіток кульбаби разом з чашолистками, але без стебла. Залити двома склянками холодної води. Кип'ятити 2 хвилини з моменту закипання. Відвар профільтрувати через марлю або матерію. У відвар додати 7 склянок цукру. Кип'ятити 7 хвилин.


Мед з кульбаби

Квіти кульбаб - 300 шт. + 1-2 лимона + 1,5 кг цукру + 2 склянки води. Відокремити пелюстки квітки від плодоніжок. Помістити їх в киплячий сироп (цукор і вода). Додати тертий лимон. Перемішати. Варити півгодини на повільному вогні. Дати настоятися 12 годин. Знову проварити 15 хвилин. Процідити через марлю. Макуху віджати і викинути.

 

 


Схожі матеріали:

 

Категорія: Бушкрафт | Переглядів: 98 | Додав: GolAM | Теги: кава з кульбаби, квіти кульбаби, салат, кава, народна медицина, збиральництво, кульбаба, одуванчики, мед, сироп, корінь кульбаби, Рецепти, бушкрафт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar