Головна » 2018 » Грудень » 24 » Терен: користь і властивості
13:55
Терен: користь і властивості

Терен – колючий чагарник, поширений на Закарпатті, в Карпатах, на Поліссі, у лісостеповій, степовій зонах та Криму. Зустрічається переважно на узліссях і в невеликих ярах. Родить темно-сині ягоди із зеленою соковитою і терпкою на смак м’якоттю. Плоди терну вживають у їжу свіжими, після перших заморозків, коли ягоди стають солодкими та менш терпкими. Як цінний продукт терен використовують у переробці для виробництва вин, настоянок, лікерів, повидла, сиропів, соків, компотів, які відрізняються характерним сливовим ароматом і пікантним смаком. Про запас плоди сушать спочатку на сонці, а потім досушують у спеціальних сушарках при температурі 45-50 °С.

Мало хто знає, що терен — предок звичайний сливи, і багато зі своїх корисних властивостей слива частково забрала у терену. Латинська назва — Prunus spinosa, іноді його називають слива колюча, цапина ягода, вівсяна слива, чорна колючка.

У давнину терен бочками мочили на зиму: трохи солі, цукру і побільше листя смородини, малини та вишні. Під час мочіння ягоди терну лопалися, насичуючи своїм соком та терпкістю розсіл. Хоча в цьому випадку не плоди були улюбленими ласощами, а саме розсіл, який пили всю зиму, додаючи в нього мед або цукор.

Усі частини рослини (коріння, гілля, листя, квіти, плоди) мають корисні та лікувальні властивості й здатні замінити багато ліків. У народній медицині квіти використовують як засіб, що поліпшує обмін речовин, плоди – як в’яжучий, корені і деревину – як потогінний, кору – як жарознижувальний. Чай із запашних квіток терну, наприклад, діє як сильний проносний засіб. Відвари з коріння рослини застосовують для лікування захворювань зубів. Напої з плодів терну мають лікувально-дієтичні властивості при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

 

ЗАСТОСУВАННЯ ТЕРНУ

Терен – надзвичайно популярна культура у Великій Британії та Ірландії. Тут фермери вирощують її з давніх-давен. Дерева слугують сільським жителям природним парканом, а щорічний урожай терпких ягід є чудовою сировиною для традиційного для англійців, шотландців та ірландців напою – тернового джину. Як і століття тому, цей напій дуже популярний у Великій Британії та Ірландії й донині. В Ірландії навіть на знак пошани до колючого чагарнику щороку 11 листопада святкують День тернових ельфів, які охороняють священну тернину від людського свавілля, зокрема від вирубки лісових хащ.

Переселенці зі Старої Англії привезли з собою на нові землі й кущі терну. З часом терен та різні смачні вироби з нього стали популярними й у Канаді та США, а також в Австралії та Новій Зеландії. Крім того, терен вирощують, шанують і в інших країнах Старої Європи (у Франції, Іспанії, Італії та Німеччині), а також Японії та інших країнах Азії. Ягоди терну тут активно застосовують для приготування різноманітних алкогольних напоїв, джему і варення, які часто використовують у домашній випічці.

Так, соком терну збагачують портвейн, додаючи йому терпкості. В англійських селах, зокрема, вже багато сторіч, не зраджуючи традиції, готують терновий джин – спиртову настоянку на терні з додаванням цукру. В Іспанії готують традиційний популярний лікер «Patxaran», у Франції – лікер з молодих бруньок «Epine», в Італії – лікер «Bargnolino».

 

Ягоди терену містять масу різних цінних і корисних для здоров’я речовин: цукру (фруктозу, глюкозу), органічні кислоти (яблучну, фенолкарбонові), пектини, вуглеводи, клітковину. А також азотисті речовини, кумарини, дубильні речовини, стероїди, трітерпеноїди, катехіни, флавоноїди, глікозиди, жири (ненасичені жирні кислоти: лінолева, олеїнова, пальмітинова, стеаринова, елеостеарінова.). Також до складу входять вітаміни: С, Е, А, Р, мінеральні солі та ін.

 

Ягоди терену володіють багатьма корисними властивостями:

  • Діуретичним (сечогінний засіб),
  • В’язким (застосовуються при проносах, розладах травлення, рідкому стільці),
  • Потогінним (допомагають при застудах, гарячках),
  • Знімають нудоту, припиняють блювоту,
  • Антисептичним (вбивають бактерії і мікроби).

 

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Як лікувальна рослина терен був відомий ще цілителям Стародавньої Греції та Риму. Археологічні розкопки свідчать, що ще в кам’яному столітті високо цінували цей невибагливий чагарник, використовуючи в лікувальних цілях усі його частини.

 

ТЕРЕН:

  •     Покращує обмін речовин
  •     Заспокоює нервову систему
  •     Вбиває бактерії та мікроби
  •     Має жарознижувальну і потогінну дію
  •     Долає наслідки харчових отруєнь
  •     Допомагає при закрепах та набряках
  •     Покращує кровообіг, сприяє згортанню крові
  •     Нормалізує тиск, знижує проникність судин
  •     Полегшує симптоми ревматизму
  •     Лікує запалення ротової порожнини та горла
  •     Усуває запалення шкіри
  •     Корисний для людей із сидячою роботою

Настої квіток і відвари плодів використовують при запаленні слизової оболонки ротової порожнини, поліпшують перистальтику кишечника, мають потогінну дію та знижують артеріальний тиск.

Ягоди терну інтенсифікують обмін речовин в організмі й мають також кровоочисні властивості. Чай з квітів та плодів терну полегшує стан хворих на хронічні закрепи, сечокам’яну хворобу, цистит і аденому простати.

Чаї з листя рослини збільшують сечовиділення, поліпшують обмін речовин, виявляють відхаркувальну та проносну дію. Корисно вживати чай з листя терну при шкірних висипаннях та сидячому малорухливому способі життя.

 

Ягоди терну вживають:

  • при втраті апетиту
  • атеросклерозі
  • подагрі
  • неспецифічному коліті
  • дизентерії
  • харчових отруєннях
  • кандидозі        

 

Чи може від терну бути шкода?

 

Шкода від терну можна отримати тільки в трьох випадках, і то значним його назвати складно.

  1. Як і на інші харчові продукти, на ці ягоди може трапитися алергічна реакція в разі індивідуальної переносимості.
  2. Якщо переїсти ягід терну, це напевно виллється в проблеми з шлунково-кишкового тракту, хоч і короткострокового характеру.
  3. Кісточки терну містять шкідливу синильну кислоту, але не панікуйте, якщо випадково з’їли пару штук. У такій кількості її вплив не сильно позначиться на організмі, а якщо кісточки цілі, то вони і зовсім не переваряться.

Так що, в якому б вигляді і для будь-якої мети ви не вирішили застосовувати ягоди терну, знайте, що заподіяти ними собі шкоду практично неможливо.

 

 

http://organic.ua

http://osobista.in.ua


Категорія: Медицина | Переглядів: 188 | Додав: GolAM | Теги: лісовий чай, бушкрафт, терен, Чай, збиральництво | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar