Головне меню
Полювання на фазана
Переглядів: 773

Навряд чи знайдеться більш цікаве й захоплююче полювання, ніж полювання на фазанів.

Справжне полювання на фазанів починається у жовтні, коли виводки зматерніють, у самців з'явиться золотисте пір'я, птахи виберуться із заростей і почнуть вибігати на поле. У вересні фазани харчуються вже насінням злакових рослин, а тому тримаються вдень (з 8.00 до 16.00) і ночують (у кущах або на деревах, особливо там, де багато птахів, рідко на землі) неподалік від ріллі, в заростях, звідки зранку та надвечір виходять у хліби (рідше бур'ян) усім виводком, який налічує 15 і навіть більше молодих птахів (самця біля виводку ніколи не буває). Підняті тут, вони зазвичай летять в очерет, терник, що знаходяться неподалік.
 
Фазани дуже погані літуни і надто рідко пролітають 300-500 м, як правило, вони пересідають на менші відстані та майже всі свої переміщення здійснюють бігцем; у спекотну погоду піднімаються лише у виключних випадках. Бігають фазани (особливо на чистій місцевості) досить швидко, час від часу відштовхуючись крилами, тому собаці наздогнати їх важко.
 

Оскільки фазани живуть у місцях, незручних для ходьби та стрільби і, окрім того, неохоче піднімаються, то полювання на них досить ускладнене і не може бути настільки добутливим, як полювання на перепелів та сірих куріпок.

Для полювання на фазанів потрібна лягава з добрим чуттям і дуже швидким пошуком, оскільки на такому полюванні досить важко розшукувати підранків. Вони біжать далеко по прямій, і собака розгублюється, оскільки слід пораненого птаха плутається зі слідами інших фазанів. Однак добре поставлений собака, з досвідом полювання розбереться зі слідами, набродами й обов'язково підбере та аппортує підранка.


Чим молодші фазани, тим краще вони витримують стійку собаки, пробігають меншу відстань і швидше піднімаються. Старі самці зазвичай намагаються втекти бігцем, піднявши вертикально хвіст і злітаючи лише тоді, коли їх майже наздожене собака, або коли на їх шляху опиниться хоча б невеликий струмочок, водойма, кінець поля, лісосмуга тощо.

Самкам фазана не притаманна любов до дітей, вони ніколи не відводять від пташенят хижаків і відлітають перші, не подаючи голосу. Якщо виводок захоплений зненацька і вкупі, птахи піднімаються разом, з тріскотінням і шумом, та розлітаються в різні боки, нерідко розсідаючись на деревах. Фазан піднімається із землі майже завжди вертикально, з сильним плескотом крил: самці - з криком "Ко-гок", ко-гок!"; самки - з тихим кудкудаканням, але не високо, по прямій, досить тихо. Фазан на рану слабкий, восени та взимку його краще стріляти № 5-6.
 
У жовтні я розпочав полювання на фазанів з лягавими курцхаарами - чемпіонкою породи Мартою та її онукою Деззі - в Одеській області. Як же я чекаю цієї пори! У мене вдома, серед інших трофеїв, є чучела фазанів з чудовим розфарбуванням пір'я. Саме фазани є предметом моєї пристрасті та щорічних очікувань майбутніх полювань.
 
 
Сонце яскраво сяяло на блідо-голубому безхмарному небі. Було приємно тепло. Перепливши невелику річку, ми швидко пішли вздовж берега. Йшли досить довго і врешті-решт почали зустрічати фазанів: вони піднімалися без пострілу, вдалині на чистому полі, на зораних рисових полях. Згодом ми увійшли в очерет. Час від часу фазани злітали з характерним шумом крил і негучним криком. Проте високий очерет заважав стріляти. Невдовзі піднявся фазан і перелетів у зарості тернику. Я спрямував собак на пошук. Красень-півень після пострілу впав у колючу хащу.
 

"Ура!" - закричав я від радості й сповнюючих мене емоцій. - Є перший фазан".


Поки ми з товаришем раділи добрій роботі собак і вдалому пострілу, Марта встигла підійти до нас, тримаючи в пащі ще живого півня.

Потім собаки чудово спрацювали по фазану на відкритій місцевості: захопили слід, повели, зупинились. Фазан, вірогідно, перебіг, оскільки Марта швидко рушила вперед, а Деззі виступала асистенткою. Марта, зробивши коротке потягування, завмерла в стійці. Пролунала команда "піхль" - уперед. Злетівший півень із сильним шумом крил зробив своєрідну свічку і після мого пострілу впав у бур'яни. Лягаві кинулись аппортувати здобич і схопили її одночасно, кожна із собак хотіла подати фазана самостійно, тому залишились на місці, намагаючись вирвати птаха одна в одної. Довелось забрати фазана, щоб у запалі вони не розірвали його. Похваливши і заспокоївши собак, продовжили полювання. Там же, на рисовому полі, далеко від води годувалась велика зграя крижнів. Помітивши мене, качки піднялись у повітря, і, зробивши велике коло, пролетіли над головою. Вдалося вибити зі зграї одного селезня.
 

Ідемо далі край дороги. Марта й Деззі із запалом прочісують поле і раптом зникають. Я знаходжу їх у стійці метрів за 15 в густій і високій люцерні. Після другого наполегливого посилання вони рішуче подають пару перепелів. Дуплет - і один падає біля дороги, другий - у полі. Собаки за командою "аппорт" кинулись шукати перепелів, знайшли і подали прямо в руки.

Сонце сідало, ставало трохи прохолодніше. П'ять хвилин перепочивши, продовжуємо пошуки. Собаки знову зникають. Я швидко знаходжу їх у сутеніючому полі - вони у стійці за три метри від дороги поблизу посіву соняшника. "Ну, давай, пілль", - вигукую я і зупиняюсь збоку від собак. Метрів за чотири зривається виводок куріпок і розлітається в різні боки. Націлююсь по двом птахам, що летять до дороги, і після трьох пострілів вони падають. Собаки швидко знайшли їх подали в руки. "Молодець, стаєш справжнім мисливським собакою", - говорю молодій Деззі і тріпаю її по холці Нам спекотно, ми втомились, але всі задоволені. Полювання вдалося і час повертатися на базу.
 
Після полювання завжди напрошується висновок, що заради благодатного відпочинку варто відчути страшенну втому. Я добув цього разу два фазани, одного селезня, двох перепелів, дві куріпки. Однак як приємно згадати теплий сонячний день, шепіт очерету і цього величного птаха. Вогняними факелами злітали довгохвості півні, виблискуючи яскравими фарбами, і чітко вимальовувались на тлі блідо-бірюзового неба.
 

Лише після того, як починаєш полювати із собакою, розумієш, скільки дичини в полі. Полюючи без собаки, маєш змогу підняти тільки молодого фазана. Полювання із собакою цікавіше і добутливіше. Пораненого фазана без помічника знайти неможливо. Захоплююча краса й своєрідність стилю лягавих у полі наповнює полювання певним змістом. Не дивно, що мисливські сюжети за участю чотириногих помічників здавна привертали увагу письменників і художників.


Для міського мисливця собака стає втіленням мрії про майбутні полювання, та прикрашає його повсякденне життя.


Мій мисливський стаж - 40 років, 10 з яких я полюю з лягавими. Молодим мисливцям я кажу, що втратив 30 років мисливського життя. Багато полювань грунтується на використанні собак, вони просто неможливі без наших чотириногих друзів. Пригадуючи слова Тургенєва "Собака - це душа полювання", розумію, як багато сказано цією фразою.


Під час полювання на фазана слід суворо дотримуватись таких правил:

1. Не стріляти самку фазана.
2. Знайти підранка.
3. Не перевищувати норму відстрілу.
4. Не порушувати терміни полювання.
5. Відстрілювати ворогів пернатих: бродячих собак, котів, лисиць, лунів, ворон.
6. Найсвідоміші мисливці не стріляють самок фазанів, не бажаючи позбавити себе можливості пополювати в майбутньому. Адже кожна збережена самка наступного року дасть приплід. Не стріляйте самок фазана!

Володимир КОНОВАЛЬЧУК / Лісовий і мисливський журнал 5/2008 / http://www.huntingukraine.com


Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
26.12.2016, 10:58
ОГНИВО. ЗАСТОСУВАННЯ ОГНИВА
17.12.2018, 17:53
Користь хвої для людини
25.01.2019, 12:18
Трут як матеріал для добування вогню, виготовлення труту в домашніх умовах
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar